Welkom in Vilsteren

Bezoekers zijn van harte welkom op Landgoed Vilsteren. Er zijn verschillende manieren om zelf van de schoonheid, de rust, de natuur en de cultuurhistorie te genieten, zoals wandelen, fietsen, kamperen op het natuurkampeerterrein en een bezoek aan de molen en het landgoedcentrum. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals excursies, lezingen, concerten e.d. Deze zijn te vinden op de agenda op deze website. Ook het dorp en de gemeenschap Vilsteren hebben diverse interessante zaken te bieden. Zo is bijvoorbeeld een bezoek aan de mooie kerk aan te bevelen en zijn er diverse prima verblijfs- en horecagelegenheden. Deze staan op de pagina verblijfsmogelijkheden. Elk seizoen kiezen we voor u een mooie plek in De seizoenstip.

Openstellingsbord
Openstellingsbord Vilsteren

Is het hele landgoed opengesteld?

Vrijwel het gehele landgoed is opengesteld op wegen en paden. Er zijn echter ook een paar niet-toegankelijke stukken. Zo is Huis Vilsteren gewoon bewoond en daarom zijn huis en directe omgeving vanwege privacy niet toegankelijk. Daarnaast zijn de privé erven van de huizen en boerderijen niet opengesteld en zijn er enkele stukken afgesloten als rustgebied voor het wild. Het beste voorbeeld hiervan is de heide. Er loopt wel een toegankelijk pad langs de rand van de heide, maar men mag de heide zelf niet oversteken. Vanaf de Stikkebelt is de heide echter mooi te bekijken.

Recreatieve routes

Het landgoed heeft er bewust voor gekozen geen rode, groene of ander kleurige routepaaltjes neer te zetten. Enerzijds omdat we dat niet mooi vinden en anderzijds omdat we de ambitie hebben mensen te laten weten wat ze onderweg allemaal kunnen zien. Daarom heeft het landgoed 5 wandelroutes gemaakt. Ze verschillen van thema en lengte en bevatten een kaartje, een routebeschrijving en informatie over de mooie plekken waar de route langs loopt. De routes zijn te krijgen bij het landgoedcentrum. Aan de buitenkant van het landgoedcentrum zit een bakje waar ze in zitten en waar u een euro per route in kunt doen. Op deze manier kunt u de routes altijd krijgen, ook als het landgoedcentrum gesloten is.

Mag alles?

Zoals gezegd zijn gasten van harte welkom. Om ervoor te zorgen dat het netjes blijft, dat er voldoende rust is en dat het karakter van een landgoed behouden blijft zijn er wel een aantal openstellingsregels. Deze zijn te vinden op de openstellingsborden zoals die aan het begin van veel paden staan. Ook wordt met borden aangegeven welke paden wel en welke niet toegankelijk zijn. Soms is er voor bepaalde paden sprake van afwijkende toegankelijkheid (bv. verboden voor fietsers) en ook dit wordt duidelijk met borden aangegeven.