Spelt en andere bijzondere granen

Spelt en andere bijzondere granen

Bijzondere granen als Sint Jansrogge, boekweit en spelt. Je vindt het allemaal op het bouwland van Eddie Schwieters, akkerbouwer op Landgoed Vilsteren. “Granen verbouwen vind ik het allermooiste. Ik zie wat er van gemaakt wordt en dát geeft voldoening”, vertelt Eddie enthousiast.


Granen vind ik het allermooiste

Eddie Schwieters
Eddie Schwieters

Eddie Schwieters is geboren en getogen ‘op Vilsteren’. In 25 jaar heeft hij een veelzijdig akkerbouwbedrijf opgebouwd, dat huist naast Manege Laarbrug aan de Nieuwedijk. “Mijn oma had op die plek al een groot melkveebedrijf en mijn vader bouwde er een modern manegebedrijf op. Maar ik wist als jongen al zeker: ik wilde akkerbouwer worden!”

Van zaaien tot meel in eigen hand

De speltteelt is Eddie’s specialiteit. Eddie verbouwt niet alleen het graan, hij verwerkt ook het graan tot meel. Hij vertelt: “Ik heb een eigen verwerkingsinstallatie voor spelt. De speltkorrel zit namelijk stevig ingepakt in verschillende vliezen, daarom is dorsen en malen echt maatwerk. In de landbouwschuur staan silo’s voor het graan, een speciale speltdorser én een moderne graanmolen. Met de zonnepanelen op het dak heb ik de productie van speltmeel helemaal in eigen hand, een prettige gedachte.” Spelt groeit goed op de (wat armere) gronden van Landgoed Vilsteren. Het wordt al voor de winter gezaaid en in de zomermaanden kun je de goudgele, lange aren tegenkomen.

Een geliefd product

Speltmeel
Speltmeel

Speltproducten zijn lekker, voedzaam en licht verteerbaar. De gluten in spelt zijn anders van samenstelling dan bij tarwe. Voor mensen, die tarwegluten minder goed verdragen, zijn speltproducten vaak een goed alternatief. Dit geldt echter niet voor mensen met een echte glutenallergie. Speltmeel en -bloem is erg geliefd bij ambachtelijke bakkers. “Bakkers stellen hoge eisen aan het meel. Ik krijg te horen dat ik een mooie, constante kwaliteit lever tegen een aantrekkelijke prijs,” zegt Eddie.

Van heerlijke pannenkoeken tot lamssaucijsjes

Bakkers met vuur bakt van spelt Vilsters Landbrood, Vilsterse bolletjes en heerlijke Appelspeltcake. En wist u dat je met spelt de lekkerste pannenkoeken bakt? De Spelt pannenkoekenmix bestaat voor ruim 80% uit spelt. Gemengd met boekweitmeel, óók van Vilsterse akkers, levert het een mooi fijn beslag op waar je makkelijk mee kunt bakken. Ook bij Herberg de Klomp kunt u genieten van heerlijke speltpannenkoeken, gebakken van de Spelt pannenkoekenmix van Landgoed Vilsteren. Verder vind je de Sint Jansrogge van Eddie terug in het Vilsters Roggebrood en tarwe in de Vilsterse Lamssaucijsjes.

Speltpasta: een welkome afwisseling

Verschillende speltproducten
Verschillende speltproducten

Van Eddie’s spelt worden zelfs ook pasta’s gemaakt. Ze hebben een lekkere smaak en stevige bite. Speltpasta is een welkome afwisseling als je ‘gewone’ pasta’s van tarwe gewend bent. Bakkerij van der Most maakt van het speltmeel en lokale vrije-uitloopeieren, speltpasta in zes verschillende pastavormen. Zo kunt u een Italiaans gerecht maken met een 100% streekeigen product!

Bestelling en meer informatie

Speltmeel en speltpasta, zijn verkrijgbaar bij Herberg de Klomp en bij het Landgoedcentrum.

U kunt ze ook bestellen bij:

Eddie Schwieters van Vechtdalgranen
Nieuwedijk 7, 7731 PC Ommen
T: 06 - 50 62 37 44
I: www.vechtdalgranen.nl
E: ln.tenalpnpk@sreteiwhcs.e