Vilsteren Nieuws

Wat te doen wanneer u bv. een wandel- of fietstocht over Landgoed Vilsteren wilt organiseren?

Tips en regels voor organisatoren van evenementen.

Stel u wilt bv. een wandel-, fiets-, paarden-, mountainbike-, zakloop-, GPS-, step-, klootschiet- of wat voor tocht dan ook organiseren die (deels) over de paden van Landgoed Vilsteren loopt. Wat moet u dan doen.
Om te beginnen gelden op de wegen en paden van het landgoed de zogenaamde openstellingsregels met het bekende daarbij horende groene bordje met regels als:
- alleen opengesteld op wegen en paden
- alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk
- geen loslopende honden
- geen motorrijtuig, bromfiets of paard
- niets beschadigen of meenemen
e.d.
Ook zijn er diverse paden op het landgoed waar fietsen niet is toegestaan.
 
Deze regels sluiten aan bij de regels m.b.t. openstelling zoals die in vrijwel heel Nederland van toepassing zijn. Hierbij is het wel van belang te weten dat ze uit gaan van openstelling zonder overleg vooraf voor de individuele bezoekers, maar van vereiste toestemming en vooraf overleg zodra er sprake is van een activiteit in georganiseerd verband. Het maakt daarbij niet uit of het een commerciele activiteit is of bv. een evenement voor een goed doel.
Dit betekent dat u zodra u een evenement organiseert, u vooraf in overleg moet treden met het landgoed.
Landgoed Vilsteren is voor dit soort activiteiten overgegaan op het systeem van Support for nature. Dit systeem is ontwikkeld door organisaties als de Atletiekunie, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, de  KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, de Nederlandse Toer Fiets Unie, NOC-NSF en organisaties van terreinbeheerders als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Stichting Probos. Op de website www.supportfornature.nl vindt u meer uitleg over dit systeem.
 
Landgoed Vilsteren heeft gekozen voor dit systeem omdat:
> het ervoor zorgt dat de aanvragen allemaal op dezelfde manier binnen komen en behandeld kunnen worden,
> organisaties van evenementen telkens op dezelfde manier de aanvragen bij diverse terreinbeheerders/-eigenaren kunnen indienen,
> er op de website van Support for nature allemaal goede tips voor organisatoren van evenementen staan waar ze aan moeten denken (bv. geen routebordjes aan bomen vastmaken met schroeven o.i.d.),
> in overleg de routes zo gekozen kunnen worden dat kwetsbare gebieden vermeden worden
en
> er op die manier overzicht is wanneer, waar wen wat georganiseerd wordt, dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat routes op dezelfde dag door elkaar heen lopen (ook in het belang van de evenementen zelf).
Daarnaast het het systeem niet voor niets Support for nature. Het systeem bevat namelijk een mogelijkheid om met de organisatoren af te spreken dat een klein deel van de bijdrage per deelnemer naar de terreinbeheerder gaat voor het onderhoud van de terreinen. Het gaat bij Landgoed Vilsteren vaak om min of meer symbolische bijdrages die er vooral op gericht zijn bewustwording bij zowel de organisatoren als deelnemers van evenementen dat het onderhoud van een landgoed veel geld kost en daar een (symbolische) bijdrage aan dit onderhoud bij hoort. Organisatoren van evenementen kiezen immers niet voor niets vaak voor routes over landgoederen, maar juist omdat het er zo mooi is. Als we dat zo willen houden is een kleine bijdrage niet meer dan logisch.
 
Support for nature werkt met een standaard aanvraagformulier wat hier te downloaden is.
 

Het bekende openstellingsbord zoals dit geldt voor de individuele bezoeker.

Publicatiedatum:

Ga terug