Vilsteren Nieuws

Boomplantdag 2020 op Landgoed Vilsteren

De nationale boomplantdag kon dit voorjaar door de corona niet doorgaan. In het kader van het Manifest “Klimaatrobuuste landgoederen en particuliere bossen”, het provinciale project “1.100.000 bomen erbij in Overijssel” (zie www.iedereeneenboom.nl) en gewoon omdat het goed is voor de CO2 vastlegging, de biodiversiteit e.d. doet Landgoed Vilsteren mee met de verplaatste nationale boomplantdag. Dit gebeurt op maar liefst drie manieren.

1. Planten bij Erve Meijerink, start Boomplantdag 2020 in Overijssel door gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher

De familie Hulsman gaat naast hun melkveebedrijf en schapenhouderij experimenteren met een pluktuin en voedselbos op basis van permacultuur.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher heeft samen met de kinderen de centrale boom in de pluktuin geplant, een mooie Robinia. Hiermee werd een start gegeven aan de Boomplantdag 2020 in Overijssel.

Hier is een fimpje over de nieuwe Bossenstrategie van de overheid waarin aandacht voor deze plantactie te zien is.

2. Bosrevitalisatie in de Vliers.

In de Vliers is een perceel fijnspar gerevitaliseerd. De fijnspar heeft in Nederland met opwarming en droogte geen toekomst meer. In de Vliers stond een opstand fijnspar die inmiddels grotendeels dood was en aangetast was door de letterzetter; een kever die vooral verzwakte bomen dood laat gaan. We hebben de opstand geveld en weer nieuwe bomen geplant. Doordat het perceel bovenop een grote gasleiding van de Gasunie staat, konden we hier niet kiezen voor het terugkomen met bv. eik. Er mogen ter plekke geen bomen met diepgaande wortels geplant worden. Daarom is gekozen voor een menging van Europese lariks en Noorse esdoorn. Op een stuk van ca. 2.000 m2 zijn ca. 500 bomen geplant.

Op meerdere plekken op het landgoed wordt er gewerkt aan bosrevitalisatie, in totaal worden er op het landgoed Vilsteren dit najaar 5.116 bomen geplant.

3. Plaatsen “pronkboom” bij de Vliers.

De provincie Overijssel heeft via het Overijssels Particulier Grondbezit 50 zogenaamde pronkbomen ter beschikking gesteld voor de vele particuliere landgoederen die het Manifest “Klimaatrobuuste landgoederen en particuliere bossen” ondertekend hebben. Het betreft klimaatbestendige bomen zoals de haagbeuk, tamme kastanje, boomhazelaar, walnoot, elsbes, winterlinde, fladderiep en zoete kers. Vilsteren heeft ervoor gekozen een haagbeuk te planten in de bosrand bij de Vliers.

Publicatiedatum:

Ga terug