De Grote Es
De Grote Es

Seizoenstip voorjaar 2014: De Grote Es

De Grote Es

Landgoed Vilsteren kent drie grote en twee kleinere essen. Een Es is een akker. In het oude landbouwsysteem wat hier vele eeuwen werd gebruikt en wat geleid heeft tot het zogenaamde esdorpenlandschap, waren de essen zeer belangrijke gronden. Hier vond de daadwerkelijke agrarische productie plaats. De essen liggen op de van nature al wat betere gronden. Wanneer je echter alleen blijft oogsten wordt de grond steeds armer. Omdat er een tekort was aan koeienmest werd een es elk jaar met kruiwagens bemest met een mengsel van heideplaggen en schapenmest. Door het vele eeuwen opbrengen hiervan hebben veel essen een bolle, wat verhoogde vorm gekregen. Tegenwoordig wordt de openheid van de essen vaak gekoesterd en in de ruimtelijke ordening beschermd. Vroeger, zo blijkt uit het onderzoek van Th. Spek en B.J. Groenewoudt uit 2007 naar Essen en plaggebodems in Drenthe, waren de essen minder open landschappen. Ze leken door de vele pachters met kleine percelen wel wat op moestuincomplexen van heden.

De Grote Es ligt aan de oostzijde van het dorp. Een deel van de filosofische wandeling in Engelse landschapsstijl (een van de 5 bij het landgoedcentrum te verkrijgen wandelingen) loopt langs de es. Het beste is de es te bewonderen vanaf de zichtheuvel in de noordwest hoek. Vanaf de oostkant heeft een mooi zicht op het dorp Vilsteren. In het voorjaar is langs de randen ook goed de krent in volle bloei te bewonderen. Als u goed kijkt ziet op midden op de es een kleine boomgroep staan. Het zijn drie zilverlindes. Ze zijn geplant om de es visueel meer diepte te geven.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug