Seizoenstip 2019: de Dikke Beuk

De Dikke Beuk

Bij excursies krijg ik als rentmeester vaak vragen over de leeftijd van de bomen die we onderweg zien. Meestal kan ik door mijn opleiding, ervaring en kennis van de voorgeschiedenis van de diverse plekken op het landgoed wel een redelijke inschatting maken. De lastigste boomsoort hierbij is echter de beuk. Een beuk heeft namelijk de eigenschap dat, wanneer hij jong onder een scherm van oudere bomen staat, hij jaren in een soort rusttoestand kan gaan. Hij groeit dan weinig tot niet en wacht op een moment dat er door ouderdom, storm of kap een boom in de buurt weg gaat. Hij ziet dan zijn kans schoon en gaat groeien. Die rustperiode is dus alleen in de jaarringen terug te zien en niet aan b.v. de dikte van de boom.

De boom die deze keer de seizoenstip is, is waarschijnlijk de oudste en zeker een van de dikste beuken op het landgoed. Het is ook de enige boom op het landgoed die in het register van monumentale bomen van de Bomenstichting is opgenomen (boomnummer 1685142).

De beuk is naar schatting ca. 185 jaar oud. Hij is mede zo mooi geworden doordat hij altijd redelijk vrij heeft gestaan en daardoor een grote kroon heeft kunnen maken/houden.

De beuk is vooral goed te bewonderen vanaf een uitzichtspunt in het park bos wat hier het Gravenpark heet (zie kaartje). Wanneer u naar de beuk zelf wilt lopen kan dat alleen via een doodlopend paadje vanaf de Vilsterseweg. Daar is echter geen parkeerplaats dus u zult de auto bijvoorbeeld bij de parkeerplaats bij de kerk moeten zetten en dan een stukje moeten lopen.

De plek van de Dikke Beuk
De plek van de Dikke Beuk

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug