De Steren
De Steren

Seizoenstip zomer 2017 De Steren

Op de twee oudste kaarten van Vilsteren waar duidelijk sprake op is van een landschappelijke aanleg uit ca. 1788 is duidelijk te zien dat deze aanleg aansloot bij de toen populaire Franse landschapsstijl. Er zijn diverse zogenaamde sterrenbossen op te zien.

Landschapsstijlen zijn net als kleding echter modegevoelig en toen begin 19e eeuw de Engelse landschapsstijl in opkomst was, zijn de sterrenbossen in Vilsteren allemaal omgevormd. In 2014 is een groot deel van een sterrenbos hersteld. Dit gebied noemen we de Steren. Er is voor dit gebied gekozen omdat daar de structuren (greppels, paden e.d.) van het oude sterrenbos nog het best terug te vinden waren. Hieruit kon ook worden opgemaakt dat het twijfelachtig is of het sterrenbos er ter plekke ooit volledig heeft gelegen. Oude kaarten werden vaak op basis van sjablonen gemaakt en de terreinen werden niet uitgebreid bestudeerd. De kaarten zijn daardoor onvoldoende betrouwbaar om er details van af te kunnen leiden. Dit is ook de reden geweest om eerst slechts een deel van het sterrenbos te herstellen. In de toekomst kan het andere deel altijd nog worden opgepakt. Dat is een voordeel van het lange termijn denken op een landgoed.

Bij dit soort herstelmaatregelen is het altijd belangrijk niet simpel alles wat er na de Franse stijl is gekomen, uit te gummen. Het is juist de gelaagdheid die het landschap interessant en met enige uitleg leesbaar maakt. In dit concrete project zijn dan ook twee ter plaatse aanwezige kenmerken van de Engelse landschapsstijl bewaard gebleven cq. opgeknapt. Het gaat hierbij om de waterpartij en het kronkelende pad wat aan de buitenkant om het hele sterrenbos heen loopt.

Uiteraard duurt het nog jaren voor dat het herstelde sterrenbos op zijn mooist is. Men zegt niet voor niets “boompje groot, plantertje dood”. Toch is het absoluut nu al de moeite waard er eens te gaan kijken.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug