Erve Borrink
Erve Borrink

Seizoenstip zomer 2015: Erve Borrink

Ingang van het Landgoedcentrum
Ingang van het Landgoedcentrum

Erve Borrink is een van de boerderijen in Vilsteren. De boerderijen op het landgoed zijn herkenbaar aan de luiken. De kleuren van de luiken verwijzen nog naar de ridders van Vilsteren, die in ieder geval van ca. 1328 tot 1717 aan Vilsteren verbonden waren als leenmannen en later eigenaren.

Het huidige Erve Borrink dateert van 1867 zoals op de achtergevel te zien is. Voor die tijd stond de boerderij meer naar het westen op de plaats van het huidige koetshuis, waar ook het rentmeesterskantoor in is gevestigd. De boerderij stond dus pal naast Huis Vilsteren. De oude boerderij brandde rond 1866 af waarbij ook bijna Huis Vilsteren verloren ging. Voor de landgoedeigenaar was dat het moment om de nieuwe boerderij verder van het huis op de huidige plek te laten bouwen.

Erve Borrink is nu geen actieve boerderij meer. De laatste familie die er als actieve boeren in zat, de familie Meulman, vertrok in de jaren 70 van de vorige eeuw naar een modernere boerderij aan de Vilsterse Allee.

In het voorhuis hebben heel lang de oude jachtopziener van het landgoed en zijn vrouw: Piet en Bets Klaver gewoond. Toen zij vertrokken is de woning geheel vernieuwd en door een gepensioneerde boer van het landgoed (Gerard Legebeke) betrokken.

Na lang plannen maken, vergunningen regelen en subsidie aanvragen is eind 2006 begonnen met de verbouwing van de deel van de boerderij tot landgoedcentrum. Daarvoor was het de opslag van allerlei materialen en machines van het landgoed. In het voorjaar van 2007 ging het landgoedcentrum open en nu vormt het de ideale plek om een bezoek aan het landgoed te beginnen. Onder Landgoedcentrum kunt u vinden wat er allemaal te doen is.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug