De Kluizenaarshut
De Grote Es

Seizoenstip zomer 2014: De Kluizenaarshut

De Kluizenaarshut

De kluizenaarshut is waarschijnlijk de beroemdste attractie van Vilsteren en is het beste voorbeeld van wat in de Engelse landschapsstijl een follie wordt genoemd. Follies werden gebruikt om het landschap nog romantischer en verrassender te maken. Met een follie werd als het ware een verhaal aan het landschap verbonden. Zo is bv. in 1870 bij Deventer op landgoed de Haere een ruïne van een kasteeltoren gebouwd.

In Vilsteren maakt de Kluizenaarshut onderdeel uit van de filosofische wandeling in Engelse landschapsstijl zoals die rond 1810 is aangelegd (zie ook de zomertip van 2013, de kurkentrekker). Langs deze wandeling bevinden zich enkele uitzichtspunten met een filosofische les.  Hier gaat het om een meditatiepunt. De wandelaar kan zich hier terugtrekken voor bezinning en in mindere tijden een voorbeeld nemen aan de ondanks slechte omstandigheden toch tot bloei komende rododendrons in dal voor zich.

Hoewel veel mensen nog steeds denken dat er ooit een kluizenaar in de hut heeft gewoond (de verhalen rondom follies werken dus echt), is dit niet het geval. Er zijn wel voorbeelden bekend van landgoederen in Engeland waar ook kluizenaarshutten als follies werden gebouwd, waar de landgoedeigenaar dan een kluizenaar in dienst nam die er van 9.00 tot 17.00  ging mediteren om het nog echter te maken.

De tekst op het hartvormige bord op de hut luidt: contritum et cumiliatum Deus non despicies. Vertaald is dit: een verdrukt en vernederd hart zult gij God, niet verachten.

Op oude foto’s van het begin van de 20e eeuw staat een trap die de kluizenaarshut verbindt met het dal er voor. Deze was al heel lang verdwenen. In het voorjaar van 2014 is de trap hersteld en is er een nieuw pad door het dal aangelegd.

Tegenwoordig is de Kluizenaarshut ook elk jaar de stal in de door de gemeenschap georganiseerde Levende Kerststaltocht (zie agenda).

De Kluizenaarshut is niet heel eenvoudig te vinden (dat hoort er natuurlijk een beetje bij). Het beste kan hij bezocht worden door de wandeling “De Engelse Landschapsstijl” te lopen. Dit is een van de 5 wandelroutes die bij het landgoedcentrum te verkrijgen zijn. Als het landgoedcentrum gesloten is, zijn de folders van de wandelingen tegen betaling van 1 euro uit de kast naast de ingang te halen.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug