De nevengeul van de Vecht
De nevengeul van de Vecht

Seizoenstip winter 2017-2018: De nevengeul van de Vecht

De nevengeul voor, tijdens en na de werkzaamheden
De nevengeul voor, tijdens en na de werkzaamheden

Landgoed Vilsteren grenst voor maar liefst ca. 3,8 kilometer aan de Vecht. Daarnaast ligt er ook een oude meander van de Vecht van ca. 1,6 km op het landgoed (zie seizoenstip winter 2015-2016).

De Vecht is voor de ontwikkeling van het landschap van het Vechtdal de belangrijkste natuurlijke factor geweest en is nog steeds beeldbepalend.

Eind 19e en begin 20e eeuw is de Vecht gekanaliseerd, maar sinds een aantal jaar is de overheid (provincie en waterschap) bezig met het weer meer natuurlijk maken van de rivier. Zo is op diverse plaatsen de stenen oeverbescherming verwijderd, zijn oude armen van de rivier aangetakt e.d.. Deze maatregelen vallen allemaal onder het zogenaamde programma Ruimte voor de Vecht.

Bij Vilsteren is in dit kader in 2015 een nieuwe nevengeul bij de reeds bestaande stuw aangelegd. Op bijgaande foto kunt u de situatie vooraf, tijdens en achteraf zien.

Het is zeker de moeite waard om ter plekke te zien hoe snel de natuur zich hersteld en een eigen draai geeft aan de technische ontwerpen van de mens. Als u er toch bent, loop dan ook meteen even door naar de oude stuw, de sluis en de vistrap.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug