Het graf van de kluizenaar
Het graf van de kluizenaar

Seizoenstip winter 2016-2017 Het graf van de kluizenaar

Deze keer wil ik u wijzen op een nogal verstopte plek op het landgoed, namelijk het graf van de kluizenaar. In de zomer van 2014 was de Kluizenaarshut de seizoenstip. Daar kunt u lezen dat de kluizenaar van Vilsteren nooit echt bestaan heeft. Dat hij toch een graf heeft past natuurlijk prima bij het verhaal achter de Engelse landschapsstijl. Deze stijl kenmerkt zich o.a. door verrassing, romantiek en door middel van zogenaamde follies aan het landschap verbonden verhalen en legendes (zie ook de eerdere seizoenstippen Kurkentrekker en Kiek in de Vechte).

Zoals gezegd is het graf van de kluizenaar wat lastig te vinden. Daarnaast moet je een nogal steil heuveltje op en af om er te komen. De kluizenaar wilde duidelijk een rustige plek hebben.
Je vindt het graf door wanneer je met de rug naar de Kluizenaarshut staat rechtsaf te gaan en in de 1e bocht de steile heuvel aan je rechterhand op te klimmen. Als je aan de andere kant van de heuvel weer naar beneden gaat zie je graf aan de rechterkant liggen.

Het beste kan het graf bezocht worden door de wandeling 'De Engelse Landschapsstijl' te lopen. Dit is een van de 5 wandelroutes die bij het landgoedcentrum te verkrijgen zijn. Als het landgoedcentrum gesloten is, zijn de folders van de wandelingen tegen betaling van 1 euro uit de kast naast de ingang te halen.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug