De oude arm van de Vecht in de winter
De oude arm van de Vecht in de winter

Seizoenstip winter 2015-16: De oude arm van de Vecht

De oude arm van de Vecht
De oude arm van de Vecht

De Overijsselse Vecht in Duitsland en Nederland. Zij is 167 kilometer lang waarvan 60 km in Nederland. Haar oorsprong ligt in het Münsterland en zij mondt bij Zwolle in het Zwarte Water uit.
De Vecht is de kleinste van de zogenaamde grote rivieren in Nederland. Het is een regenwaterrivier. Dat betekent dat de Vecht ook in de zomer buiten haar oevers kan treden.

Eind 19e, begin 20e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en werden er vele bochten afgesneden. De lengte van het Nederlandse deel werd op die manier van ca. 90 naar ca. 60 kilometer verlaagd. De oude arm van de Vecht op landgoed Vilsteren (ook wel de dode arm of de oude meander genoemd) is zo’n afgesneden bocht. Aan de westzijde staat de huidige arm nog in open verbinding met de Vecht, aan de oostzijde is hij afgesneden en loopt hij dus dood.

De oude arm is vanaf diverse plekken op het landgoed te zien. De mooiste twee zijn waarschijnlijk de bocht bij het Stuwepad (zie de kaart) en de Kurkentrekker (zie seizoenstip zomer 2013).

Op de luchtfoto kunt u goed zien dat de arm zich in het verleden, zoals dat gaat bij een meanderende rivier, telkens iets verlegd heeft.

In 2015 is er ook een nieuwe zogenaamde nevengeul van de Vecht op het landgoed aangelegd. Indien u het Stuwepad naar het noorden volgt kunt u ook hier een kijkje nemen.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug