De Zeven Alleetjes
De Zeven Alleetjes

Seizoenstip winter 2013/2014: De Zeven Alleetjes

Zeven Alleetjes

De zeven alleetjes is een landschappelijke aanleg uit de Franse landschapsstijl. Op de Hottingerkaart van ca. 1788 is voor het eerst te zien dat ten zuiden van het huis er een stervormig laanpatroon ligt dat uitloopt tot in een punt. Op dit punt komen zeven lanen bijeen. De belangrijkste laan verbindt het snijpunt van de zeven lanen met de achterzijde van Huis Vilsteren. Deze laan maakt deel uit van de hoofdas van het landgoed, want als je hem in een rechte lijn naar het zuiden doortrekt kom je na ca. 1,8 km precies uit bij de Stikkebelt (seizoenstip herfst 2013) en als je hem naar het noorden doortrekt kom je bij de voordeur van Huis Vilsteren weer naar buiten en na ca. 1 km uiteindelijk bij de Theekoepel aan de Molenes.

In het verleden waren veel meer stukken van het parkachtige landschap achter en ten zuidwesten van het Huis Vilsteren ingericht volgens de Franse landschapsstijl. Deze stijl kenmerkt zich door strakke lijnen, symmetrie en vrijwel volledige controle over de natuur. Vanaf het begin van de 19e eeuw (gekoppeld aan het verslaan van Napoleon) stapte men over op de Engelse landschapsstijl. De zeven alleetjes werd bij deze overgang echter gehandhaafd.

De huidige lanen werden rond 1986 verjongd en sindsdien wordt er met name door deskundige snoeiwerkzaamheden voor gezorgd dat het patroon zo goed mogelijk zichtbaar blijft.

In Zwolle bestaat een weg die de zeven alleetjes heet. Toen de zeven alleetjes in Vilsteren werden aangelegd woonden de eigenaren van het landgoed in Zwolle. Een zwart op wit bewijs van een link tussen de Zwolse en de Vilsterse zeven alleetjes is echter nooit gevonden.

De zeven alleetjes is het beste wandelend te bereiken en te vinden op ca. 500 meter van het landgoedcentrum. Vanaf het landgoedcentrum volgt u de Borrinkdijk naar het zuiden (eerst een verharde weg, later een zandweg). Net voordat bos aan uw linkerhand overgaat in een weiland slaat u linksaf en komt u vanzelf bij de bank tussen twee grote beuken uit die op het knooppunt van de zeven alleetjes staat.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug