Het uitzichtspunt van Kiek in de Vechte
Het uitzichtspunt van Kiek in de Vechte

Seizoenstip voorjaar 2015: Kiek in de Vechte

Kiek in de Vechte
Kiek in de Vechte

Kiek in de Vechte geeft een prachtig uitzicht over de Overijsselse Vecht. De Vecht vormt voor een groot deel de noordgrens van het landgoed. Deze rivier is na de laatste ijstijd veel groter geweest en hij heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van het landschap voordat de mens zich hiermee ging bemoeien.

Deze kleinste van de zogenaamde grote rivieren in Nederland, is tegenwoordig ca. 167 km lang. Ca. 60 km hiervan stroomt door Nederland. De eerste ruim 100 km ligt in Duitsland. Hij begint in het Münsterland en eindigt in het Zwarte Water nabij Zwolle.

De Vecht is een regenwaterrivier. Dat wil zeggen dat wanneer hij buiten zijn oevers treedt, dit een gevolg is van veel regen in het stroomgebied. Hoog water kan dan ook het hele jaar door voorkomen en niet alleen in het voorjaar zoals bij een smeltwaterrivier.

Aan de voet van Kiek in de Vechte ziet u de uiterwaarden van de Vecht. Deze stromen bij hoog water regelmatig onder.

Eind 19e eeuw is de Vecht gekanaliseerd. Voor de kanalisatie was het Nederlandse deel van de Vecht ca. 90 kilometer lang. Er is dus voor ca. 30 kilometer bochten afgesneden. Bij de kanalisatie hoort ook de aanleg van stuwen en sluizen. Tegenwoordig is het beleid juist weer de rivier een meer natuurlijke loop te laten nemen. Zo ziet u aan de overkant van de rivier dat daar de ten tijde van de kanalisatie aangebrachte oeverbescherming (stenen) weggehaald is, waardoor de oever weer vrij kan afkalven.

Het uitzichtspunt van Kiek in de Vechte maakt onderdeel uit van de historische landschapswandeling in Engelse stijl (zie ook de seizoentips van zomer 2013 & zomer en herfst 2014).

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug