De Gerner Belten
De Gerner Belten

Seizoenstip herfst 2014: De Gerner Belten

De Gerner Belten
De Gerner Belten

De Gerner Belten is een deel van het bosgebied ten oosten van het dorp Vilsteren. Het hoort bij de parkaanleg van de Historische Buitenplaats.

Het is hoofdzakelijk een beukenbos, deels oud en deels reeds verjongd. Onder oude beuken groeit door de schaduw niet veel en hierdoor ontstaat een karakteristiek beeld met kale beukenstammen in een verder leeg uitziend bos. Landschappelijk wordt dit beeld hoog gewaardeerd, maar bosbouwkundig is het met name in de fase dat de bomen oud worden niet eenvoudig te beheren. Alleen hier een daar een dode boom weghalen levert niet genoeg licht op om nieuwe bomen een kans te geven de gaten op te vullen. Verjongen moet dan ook vlaksgewijs gebeuren en hoewel dat het beeld wat mensen zo waarderen verstoort, is het wel de snelste manier om het oude beeld terug te krijgen. Snel in bosbouwtermen dan, want voordat het oude beeld hersteld is, zijn we wel weer 100 jaar verder.

De Mussenbelt
De Mussenbelt

Het gebied bevat veel reliƫf. De aanwezige heuvels zijn deels natuurlijk ontstaan en deels door mensen aangelegd. Het is begonnen met een door de mensen aangelegde wal met daarop beplanting aan de noordzijde van het gebied. Deze wal moest de ten noorden gelegen es beschermen tegen stuifzand wat in die tijd vanuit het zuiden oprukte. De es was de kern van het landbouwsysteem en moest natuurlijk beschermd worden. Doordat de wal het stuifzand als het ware opving ontstonden er vanzelf grotere heuvels.

In de Gerner Belten liggen zowel aan de oost als de westzijde twee speciale uitzichtheuvels. Aan de westzijde heet deze de Mussenbelt. Op beide heuvels is een bank geplaats. Op de Mussenbelt staat deze om de grote Douglas die er midden op staat.

De Gerner Belten zijn goed te belopen vanaf de parkeerplaats naast de kerk midden in het dorp.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug