Stikkebelt
Stikkebelt

Seizoenstip herfst 2013: De Stikkebelt

Uitzicht vanaf de Stikkebelt
Uitzicht vanaf de Stikkebelt als de hei bloeit (augustus/september)

Aan de zuidelijke rand van de Vilsterse Heide is in 1998 een zichtheuvel aangelegd. In de uiterwaarden van de Vecht werd in het kader van een waterconserveringsplan een plas gegraven. Een deel van het vrijkomende zand is gebruikt om de zichtheuvel aan te leggen. De Vilsterse heide is alleen via paden aan de rand te bewonderen. I.v.m. de rust voor flora en fauna lopen er geen paden dwars over heen. Met het aanleggen van de zichtheuvel is een mogelijkheid ontstaan om een beter overzicht over de heide te krijgen.

De naam Stikkebelt is ontleent aan enerzijds het gebied waar de heuvel ligt (de Stikke) en anderzijds aan de term die in Vilsteren voor meerdere heuveltjes en bulten gebruikt wordt: een belt. Het gebied heet de Stikke omdat hier vroeger een stuifzand is geweest wat de opkomende beplanting steeds verstikte.

De locatie van de Stikkebelt is niet willekeurig tot stand gekomen. Hoewel in het veld niet zichtbaar, ligt hij namelijk precies op het eindpunt van de hoofdas van het landgoed. Deze as begint bij de theekoepel, gaat via de voordeur Huis Vilsteren binnen en de achterdeur weer naar buiten, loopt precies door het centrum van de Zeven Alleetjes (seizoenstip winter 2013/2014) en eindigt dus bij de Stikkebelt. De as is bijna 3 kilometer lang. Op dit moment is de zichtas nog niet overal open gemaakt omdat onderweg veel bomen nog te jong zijn. In de toekomst zou dit wel mogelijk zijn.

De Stikkebelt is het beste lopend te bereiken. De Grand Tour loopt over de Stikkebelt. Ook kunt u de auto aan de Vilsterse Allee parkeren en daar vandaan naar de Stikkebelt lopen. Fietsen naar de Stikkebelt kan wel, maar is door het mulle zand niet altijd even makkelijk.

Seizoenstips

Landgoed Vilsteren is alle seizoenen een bezoek waard. Om u te inspireren geven wij elk seizoen een andere tip voor een bijzondere plek op het landgoed. Een archief van de seizoenstips is beschikbaar.

Ga terug