Archief bezoektips

Sinds de zomer van 2013 geven wij regelmatig een nieuwe tip om heen te gaan op Landgoed Vilsteren. Hieronder vindt u alle bezoektips die wij tot nu toe hebben gegeven.

Bezoektip 2020: De holle tamme kastanje

Deze keer gaat het bij de bezoektip niet alleen om de plek zelf, maar ook om de omgeving daarvan en de route er naar toe. Toch speelt ook de tamme kastanje zelf een belangrijke rol.

Lees meer...

Seizoenstip zomer 2019: de Dikke Beuk

De boom die deze keer de seizoenstip is, is waarschijnlijk de oudste en zeker een van de dikste beuken op het landgoed. Het is ook de enige boom op het landgoed die in het register van monumentale bomen van de Bomenstichting is opgenomen.

Lees meer...

Seizoenstip winter 2018-19: de Theekoepel

Sinds we deze rubriek aan de website toegevoegd hebben is dit alweer de 16e seizoenstip. Deze keer is het dus de theekoepel. Het is eigenlijk raar dat deze pas als 16e aan de beurt is. Het is namelijk een van de bekendste, meest bezochte en gewaardeerde plekken op het landgoed.

Lees meer...

Seizoenstip zomer 2018: De Marswetering

Om de verdroging van het landgoed door een te lage grondwaterstand tegen te gaan werd na jaren overleg het project waterconservering Marswetering opgestart. De Marswetering was al een belangrijke watergang ten zuiden van de Vecht, maar hij werd grondig onderhanden genomen.

Lees meer...

Winter 2014/2015 Het Vilsterse Veld

Aan de zuidzijde van het landgoed ligt het zogenaamde Vilsterse Veld. Deze naam wordt op kaarten soms voor meerdere stukken gebruikt, maar hier wordt er vooral het heidegebied met het daarom heen liggende bos bedoeld.

Lees meer...

Herfst 2014 De Gerner Belten

De Gerner Belten is een deel van het bosgebied ten oosten van het dorp Vilsteren. Het hoort bij de parkaanleg van de Historische Buitenplaats.

Lees meer...

Zomer 2014 De Kluizenaarshut

De kluizenaarshut is waarschijnlijk de meest beroemde plek in Vilsteren. Het verhaal gaat dat er ooit een kluizenaar heeft gewoond, maar eigenlijk is het een follie uit de Engelse landschapsstijl. In 2014 is er een mooie trap naar en pad door het dal voor de kluizenaarshut gekomen.

Lees meer...

Voorjaar 2014 De Grote Es

Landgoed Vilsteren kent drie grote en twee kleinere essen. Een Es is een akker. In het oude landbouwsysteem wat hier vele eeuwen werd gebruikt en wat geleid heeft tot het zogenaamde esdorpenlandschap, waren de essen zeer belangrijke gronden.

Lees meer...

Winter 2013/2014 De Zeven Alleetjes

De zeven alleetjes is een landschappelijke aanleg uit de Franse landschapsstijl. Op de Hottingerkaart van ca. 1788 is voor het eerst te zien dat ten zuiden van het huis er een stervormig laanpatroon ligt dat uitloopt tot in een punt.

Lees meer...

Herfst 2013 De Stikkebelt

De seizoenstip voor herfst 2013 is weer een uitkijkpunt, dit keer de Stikkebelt, die u een prachtig weids uitzicht over heidevelden biedt.

Lees meer...

Zomer 2013 De Kurkentrekker

De seizoenstip voor zomer 2013 is een romantisch, om niet te zeggen filosofisch plekje om uit te kijken over de Vecht: De Kurkentrekker.

Lees meer...