Vilsteren Agenda

Landgoedconcert Moderato Cantabile

zondag 8 december 2013, 15:00
Locatie: Willibrorduskerk Vilsteren

Moderato Cantabile
Moderato Cantabile

Vespers van Sergej Rachmaninoff
Kamerkoor Moderato Cantabile onder leiding van Nana Tchikhinashvili

Voor het eerst zullen in de sfeervolle kerk van Vilsteren de beroemde Vespers van de Russische componist Sergej Rachmaninoff (1873-1943) te horen zijn. De Vespers (avondgebed) behoren tot de grootste composities uit de Russische koortraditie. In Vespers heeft Rachmaninoff eeuwenoude melodieën, stijlen en gevestigde harmonische waarden weten te verenigen met zijn eigen interpretatie en bewerking. Het 15-delige koorwerk wordt a-capella gezongen. Binnen een tijdsduur van ongeveer 70 minuten zal het kamerkoor een brede waaier aan emoties uitdrukken die binnen dit werk besloten ligt. 

Vespers werd voor het eerst uitgevoerd in 1915 in Moskou. Tijdens het Sovjet regime stond de compositie op de verboden lijst. Pas in 1965 werd het werk opnieuw te voorschijn gehaald en begon het aan een ware opmars. Misschien verklaren de woorden van de componist Grigory Prokofiev het succes van de compositie: “het mirakel ligt in de fusie van het simpele en het serene”.
Kamerkoor Moderato Cantabile zong als één van de eerste koren in Noord-Nederland Vespers in een bijzondere bezetting, omdat dit koorwerk doorgaans uitgevoerd wordt door een groot koor.

De delen:

 1. Priidite, poklonimsja (Kom laten wij aanbidden)
 2. Blagoslovi, dusje moja, Gospoda (Loof de Heer, mijn ziel)
 3. Blazjen moezj (Gezegend is de mens)
 4. Svetje tichi (Vreugdevol licht)
 5. Nyne otpoesjajesji (Nu laat Gij Heer)
 6. Bogoroditse Devo (Verheug U, O Maagd)
 7. Sjestopsalmi (De zes psalmen)
 8. Chvalite imja Gospodnje (Looft de Naam des Heren)
 9. Blagosloven yesi Gospodi (Gezegend zijt Gij, o Heer)
 10. Voskresenije Christovo vidjevsje (Nu wij de opstanding van Christus hebben aanschouwd)
 11. Velitsjit doesja moja Gospoda (Mijn ziel maakt groot den Heer)
 12. Slavaslovije velikoje (De grote lofprijzing)
 13. Dnesj spasenije (Heden verlossing)
 14. Voskres iz groba (Opgestaan zijt Gij)
 15. Vzbrannoj vojevode (Voor U, aanvoerster in de strijd)

Kamerkoor Moderato Cantabile

Het Groningse kamerkoor Moderato Cantabile werd in 2001 opgericht door Nana Tchikhinashvili. De uit Tbilisi (Georgië) afkomstige dirigente stelt hoge eisen aan de 26 koorleden en heeft het koor naar een hoog niveau gebracht. Moderato Cantabile brengt regelmatig werken die elders nauwelijks worden uitgevoerd, zingt meestal a-capella en soms met begeleiding. De dirigente wil “een klankkleur bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt”. Het kamerkoor voert niet alleen koristische stukken uit, maar biedt tevens ruimte voor solistische optredens zowel van de verschillende koorleden, als van de dirigente. Meer info op www.moderatocantabile.nl.

De concerten

In het winterseizoen worden er in totaal acht concerten in Vilsteren georganiseerd. Zes daarvan zijn in de Willibrorduskerk met zijn mooie akoestiek en vaak grotere koren en twee zijn huiskamerconcerten in het landgoedcentrum. In het seizoen 2013-2014 zijn zowel de kerk- als de landgoedcentrumconcerten altijd op zondag.

Losse kaarten kosten € 7,50. Ook is er voor de kerkconcerten een seizoenkaart (winterseizoen 2013-2014) verkrijgbaar voor € 30,-. Kinderen onder de 18 kunnen zowel in de kerk als het landgoedcentrum gratis naar binnen.

Voorafgaand aan de concerten kan men een wandeling maken op het landgoed. Speciaal voor de wandelaars zal het landgoedcentrum vanaf 13.00 uur geopend zijn. Ook kan men na het concert hier een drankje nuttigen bij de open haard en napraten met het koor.

Ga terug