Vilsteren Agenda

11e filosofische bijeenkomst ‘Denkers in Vilsteren’

donderdag 14 februari 2019, 20:00
Locatie: Landgoedcentrum

Filosofisch de diepte in over actuele onderwerpen

Op donderdag 14 februari a.s. ontvangen wij Bettine Vriesekoop, in het Landgoedcentrum te Vilsteren. Wij nodigen u gaarne hiervoor uit.

Zij zal u allen bekend zijn als voormalig tafeltennis coryfee, maar wellicht ook uit een latere periode als correspondent van de NRC in China, waar zijn na haar tafeltennis-carrière een tiental jaren heeft gewoond, en als schrijver over dat land.

Wij hebben haar gevraagd voor ons een lezing te houden en dat heeft geleid tot de afspraak van 14 februari. Zij heeft voorgesteld te spreken over de positie van de vrouw en de man-vrouw verhouding in China. Dat leek ons een voldoende belangwekkend onderwerp, om graag haar suggestie over te nemen. Zij licht het onderwerp als volgt toe:

De emancipatie van de Chinese vrouw is niet vergelijkbaar met die van Westerse vrouwen, die strijden voor gelijke rechten en kansen in de samenleving. Dat blijkt uit de vele gesprekken die Bettine Vriesekoop met Chinese vrouwen voerde. Met een vrouwelijke, jonge gids reist ze door China, langs plaatsen van belang uit de culturele geschiedenis, en toont ze het land, de cultuur en de positie van de vrouw door vrouwenogen. Tijdens haar reizen ontmoette en sprak Vriesekoop tientallen vrouwen en meiden, studentes, feministes, lesbiennes, een plastisch chirurg, een oud-prostituee, gender-deskundigen en een moderne ‘zwaardvrouw’. Zij vormen de voorhoede van een emancipatiegolf, die na de open-deur-politiek van Deng Xiaoping (1904-1997), de één-kind-politiek en de studentenopstand van 1989 op gang is gekomen. Ze praatte met hen over tradities, hedendaagse schoonheidsidealen, over de invloed van de politiek en van het Taoïsme, Boeddhisme en Confucianisme op hun positie, seksualiteit en leven.

De lezing vindt als gebruikelijk plaats in het Landgoedcentrum te Vilsteren en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur bent u welkom en kunt u nog een kopje koffie drinken. Ter dekking van de kosten van de avond vragen wij een bijdrage van € 10 p.p., graag gepast op de avond te voldoen.

Indien u de avond wilt meemaken verzoeken wij u ons dit te laten weten via een mail aan ten.neretsliv@srekned. De beschikbare plaatsen zullen worden toegekend in de volgorde van binnenkomst van de mails. De reservering van de plaatsen zal aan u per mail worden bevestigd.

Het belooft weer een interessante avond te worden, waar we zeer naar uitkijken.

Wij hopen op u op de lezing te kunnen verwelkomen.

Met vriendelijke groeten,

het Organisatie Comité Denkers in Vilsteren,

Liesbeth Cremers, Joop Butti, Gerard Noordink, Marcel ten Vergert, Frans Bakker

Ga terug