Vilsteren Agenda

Filosofische bijeenkomst ‘Denkers in Vilsteren’

donderdag 18 januari 2024, 20:00 - 22:00
Locatie: Landgoedcentrum

Filosofisch de diepte in over actuele onderwerpen

Denkers in Vilsteren

Lezing emeritus hoogleraar Michiel Korthals

Op donderdag 18 januari aanstaande ontvangen wij in het kader van onze “Welbeschouwd” serie lezingen emeritus hoogleraar Michiel Korthals die een lezing komt geven over zijn recente boek: “Goed leven als aardbewoners".

Mensen buiten de aarde uit en maken daardoor de aarde voor henzelf onleefbaar. Klimaatcrisis en enorme reductie van biodiversiteit zijn de twee belangrijkste bedreigingen.
Onmiskenbaar zijn de mensen die hieraan het minst schuldig aan zijn, tegelijk de ergste slachtoffers, zoals de mensen in de armste landen en toekomstige generaties. Maar er is hoop: er zijn vele positieve initiatieven die de mens weer als medebewoner van de aarde behandelen en niet als heerser. Landbouw en voeding via voedselbossen en agro-ecologie
kunnen de aarde bewoonbaar houden; maar ook in andere sociale dimensies, zoals gezondheidszorg, onderwijs en huizenbouw kan de aarde een prominente plaats krijgen. In de lezing zullen normen en waarden worden benoemd die de mens tot een verantwoorde mede aardbewoner kunnen maken.


Michiel Korthals (1949) is hoogleraar filosofie aan University of Gastronomic Sciences (Italië) en emeritus hoogleraar
Wageningen Universiteit. Hij is auteur van Voor het eten (2002). In 2018 publiceerde hij het boek Goed Eten.
Filosofie van Voeding en Landbouw, in 2021 Eetbare Natuur waarin hij analyseert en beredeneert wat goed en slecht gaat met de huidige voedselproductie en consumptie.
In april 2023 verscheen Goed Leven als aardbewoners bij uitgeverij Boom over radicale 'veraarding' van onze
maatschappij.

Praktische informatie:

Locatie: Landgoedcentrum Vilsteren: Vilsterse Allee 1d, 7734 PB Vilsteren.
Tijd: vanaf 19.30 uur bent u welkom. Er is koffie/thee, 20.00 uur – 22.00 uur Inleiding met vraaggesprek.
Na afloop nazit met een glas.

Kosten: p.p. €12,50(inclusief koffie of thee vooraf en een glas drinken na afloop).

Het organisatie-comité heeft besloten de procedure van toegang tot de lezing te wijzigen. Tot nu toe werd u gevraagd u per mail aan te melden. Dit had het nadeel dat wij onvoldoende controle hadden over het aantal bezoekers, terwijl, zoals u weet, de capaciteit van het Landgoedcentrum beperkt is. Nu vragen wij u om uw toegangskaarten te bestellen via Ticketkantoor.nl. Als gevolg daarvan kunnen we zeker zijn dat voor iedereen die een toegangskaart gekocht heeft er ook plaats is. Ook is de afhandeling op deze manier veel eenvoudiger. Voor vragen kunt u overigens nog steeds terecht bij moc.liamg@neretslivnisrekned.

Organisatie Comité Denkers in Vilsteren:

Frans Bakker
Joop Butti
Liesbeth Cremers
Gerard Noordink
Marcel ten Vergert

Ga terug