Vilsteren Agenda

Concert Byzantijns Mannenkoor Friesland

zondag 17 maart 2024, 15:00
Locatie: Willibrorduskerk

Concert Byzantijns Mannenkoor Friesland

Op zondagmiddag 17 maart treedt het Byzantijns Mannenkoor Friesland onder begeleiding van dirigente Nana Tchikhinasvili op in de Parochiekerk van Vilsteren, het concert begint om 15 uur. Kaarten zijn in de digitale voorverkoop € 12,- en aan de deur € 15,-. De digitale voorverkoop gaat via de volgende link van Ticketkantoor: kaarten byzantijns mannenkoor Friesland

Byzantijnse – Orthodoxe muziek

De Byzantijnse muziek kenmerkt zich door emotie, gebed en diepgang. De muziek –zang- vormt een geïntegreerd onderdeel van de viering van de eredienst. Deze kerkmuziek gaat meer dan duizend jaar terug. De oorsprong van de kerkzang ligt in de Griekse en Bulgaarse zang. In de 19e eeuw wordt de kloof, tussen de oude kerkzang en de meer verwereldlijkte kerkmuziek steeds groter. Men wil weer terug naar de eigen wortels. In 1988 komt er een einde aan de vervolging van het geloof en gaat men zich actief bezighouden met de restauratie van de oude kerkmuziek. Op zondag 17 maart kunt u deze Byzantijnse zang ervaren met de heel eigen klankkleur van heldere tenoren en diepe bassen dat wordt alom geprezen.

Het Byzantijnse Mannenkoor Friesland met ruim 20 leden afkomstig uit de 3 noordelijke provincie en uniek in Friesland. Het koor staat onder de bezielende leiding van Nana Tchikhinashvili, afkomstig uit Georgië. Zij heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. Voor een deel verklaart dit ook het unieke karakter van het repertoire. Naast dirigente is ze ook professioneel zangeres (mezzosopraan), componiste en docente. Altijd is ze op zoek om de ziel van de muziek bloot te leggen. Het koor is niet kerkelijk gebonden en heeft als doelstelling bekendheid te geven aan de Russisch-orthodoxe kerkmuziek. BMF is een a capella koor omdat, volgens de Byzantijnse traditie, alleen de menselijke stem in staat is God te loven.

Na afloop van het concert kunt u opwarmen in het Landgoedcentrum, daar knappert het haardvuur en staat een drankje klaar.

Dit concert maakt deel uit van de serie Landgoedconcerten. Informatie daarover is te vinden in de agenda op deze website. De bezoekers kunnen van de gelegenheid gebruik maken het fraaie landgoed te verkennen. Wandelroutes zijn te vinden bij de ingang van het Landgoedcentrum aan de Vilsterse Allee 1d.

Ga terug